– interview door Manon Vogel

Vanuit zijn functie als Sales Director bij Loading Systems Benelux, zocht Jacco van den Hengel onlangs twee accountmanagers. Tijdens de ontwikkeling van nieuwe trainingen voor zijn sales team, ontmoette hij in november Jean-Louis van Aerle en Jacco Aartsen Tuijn van SalesSCOUTS en diens nieuwe recruitmentmethode.

Met bijna 25 jaar ervaring in leidinggeven en dus ook personeelsselectie, kan Jacco stellen dat het vinden van goed personeel vaak een moeizaam traject is. “We recruteren zowel vanuit de eigen HR afdeling als via een Werving & Selectiebureau. Toch leveren beide opties niet altijd het gewenste resultaat.”, zo legt Jacco uit. “Het is voor een HR functionaris lastig om een selectie op basis van CV’s te maken. Je moet bovendien kunnen doorzien of iemand de juiste salesvaardigheden in huis heeft. Als je niet zelf in sales zit, is het buitengewoon lastig om daar doorheen te prikken.

Personeelsselectie vaak reactief

Over de meerwaarde van het uitbesteden van personeelsselectie heeft Jacco een duidelijke mening. Het overlaten van deze selectie aan een extern bureau levert een heel ander startpunt op, zo legt Jacco uit: “Als je zelf een vacature openbaar maakt, start er per definitie een reactief proces. Als organisatie heb je maar af te wachten wat er komt. Mensen die op dat moment iets anders zoeken, zullen reageren. Maar dit zijn misschien niet de beste kandidaten voor die functie. Een recruitmentbureau kan dit veel voortvarender oppakken. Zij kunnen geschikte mensen proactief benaderen en hier de eerste gesprekken mee voeren. Iets wat veel tijd- en kwaliteitswinst oplevert. Ik moet er wel bij zeggen dat niet alle wervings- & selectiebureaus dit zo doen.. Er wordt in de branche veel beloofd.”

SalesSCOUTS: nieuw totaalpakket

Toen Jacco half november Jean-Louis van SalesSCOUTS ontmoette, maakte hij kennis met een nieuw concept. SalesSCOUTS levert samen met SalesRESPECT® een totaalpakket, waarbij pro-actieve scouting hand in hand gaat met een zogenaamde ‘onboarding’ training bij het bedrijf waar de kandidaat geplaatst wordt. Jacco vertelt over het concept: “Het is een totaalpakket, wat ik nog nooit eerder ben tegengekomen. Ze gaan ècht actief op zoek voor je, ze hebben goede assessments en voeren diepgravende gesprekken met kandidaten voordat ze iemand aan mij voorstellen. Ik krijg alleen maar mensen tegenover me waarmee ik direct to the point kan komen. Daarbij leveren ze dus kandidaten getraind en wel af. Dat is wel uniek te noemen.”

“Wij gaan dit samen fixen”

Loading Systems was één van de eerste organisaties die gebruik maakte van het nieuw ontwikkelde concept van Jean-Louis. De hamvraag is nu natuurlijk of het heeft gewerkt. Welnu, Jacco had binnen enkele maanden* twee nieuwe accountmanagers, die gelijk deel gaan nemen aan de bedrijfstraining van SalesRESPECT®. Jacco concludeert: “Ja, dit concept heeft zeer goed gewerkt voor ons. Kijk, ik wil niet hoeven kiezen uit degenen die zich toevallig hebben aangemeld. Ik wil de beste kandidaat, of die nu onze vacature gezien heeft of niet. Ik wil iemand tegenover me waarvan ik denk ‘Wij gaan dit samen fixen’. En ik moet zeggen, dat is goed gelukt.

Echte verdieping

De samenwerking met Jean-Louis is niet voorbij. Er wordt inmiddels gezocht naar een kandidaat voor weer een andere functie. “Dat is het voordeel van SalesSCOUTS. Ze kennen ons bedrijf nu goed. Ze komen langs, praten met de directie en met HR. Jean-Louis gaat snel de diepte in, op zoek naar de bedrijfscultuur, welk type mens je nodig hebt. Ik heb dat niet eerder bij een recruitmentbureau meegemaakt. Echt een onderscheidend concept dus.”, besluit Jacco.

* De nieuwe medewerkers zijn beiden gestart op 1 maart.

Meer informatie over Loading Systems? Kijk op www.loading-systems.nl

Wilt u weten wat SalesSCOUTS voor uw organisatie kan betekenen? Kijk op de pagina Organisaties.

Recente nieuwsberichten

“Wij gaan dit samen fixen”

“Ik houd me al bijna 25 jaar bezig met het werven van personeel. Deze methode heb ik niet eerder meegemaakt.”…